28-8-2020 Geen nacht van de vleermuis

De geplande “Nacht van de Vleermuis” die het IVN Geysteren -Venray samen met de Stichting de Laatvlieger al enkele jaren heeft georganiseerd heeft i.v.m. de Corona-crisis dit jaar niet kunnen plaats vinden. Deze was normaal in Castenray.

Voorheen starten wij deze avond in de WIS (buurthuis naast de kerk) met algemene informatie over de in Nederland voor komende vleermuizen met een PowerPoint presentatie.

Tevens hadden wij directe beelden van de kerkzolder, hier konden wij zien hoe de Laatvlieger zich verzamelden bij de In- en uitvliegopeningen om te gaan foerageren (eten)

De bezoekers kregen ook uitleg hoe een Batdetector werkt (deze zet de voor ons mensen niet hoorbare hoge roepen van een vleermuis om in een hoorbaar geluid) Als de Laatvlieger gingen uitvliegen kregen de jeugdigen een detector mee en gingen wij naar buiten om de uitvliegende Laatvliegers te tellen en naar de fascinerende geluiden die de laatvlieger voor en tijdens het uitvliegen roepen te luisteren.

Nadat alle Laatvliegers uit eten waren gegaan gingen wij met de auto naar Horst, hier zijn enkele grote vijvers gelegen in de Moelbaerebos.

Hier kunnen ook andere soorten vleermuizen zitten bv de Watervleermuis, Gewonedwergvleermuis, Ruigevleermuis en de Rossevleermuis.

Mooi is dan te horen en zien hoe de Watervleermuis 20 cm boven het wateroppervlakte naar insecten aan het jagen is.

Maar helaas ging het dit jaar niet door i.v.m. Corona.

Voor de Geïnteresseerde wordt de 'Nacht van de vleermuis'  weer gehouden op de laatste vrijdag van augustus volgend jaar (27-8-2021) te Castenray.