“Susan het Laatvliegermeisje”. 

Op woensdag 20 juni 2018 zag ik in de Sint Matthiaskerk te Castenray op een van de camera’s die op het Priesterkoorzolder hangen een jonge Laatvlieger die niet zo actief was als alle andere jongen, zij lag op een balk terwijl de andere aan het dak hingen.Ik heb haar de rest van de dag in de gaten gehouden en ik merkte dat er geen moeder was die haar verzorgde. Afgewacht of de moeder een dag later als nog zou komen, maar helaas niet. Op donderdag avond 21 juni 2018; zag het jong er zeer mager uit en bewoog bijna niet meer, ik heb toen besloten haar van de zolder te halen.

Even voor 24.00 uur stond ik met de bus voor de kerk om de benodigde transportmiddelen te pakken, kwam Susan Stiphout naar de bus om te vragen of zij kon helpen. Susan had ook al vaker geholpen met het volgen van een gezenderde Laatvlieger in 2017. We zijn samen de zolder op gegaan en hebben de jonge vleermuis met behulp van een lange ladder van de balk gehaald, voorzichtig in een washandje tussen mijn kleren gestopt waar ze lekker warm zat.

Als dank voor de hulp van Susan Stiphout heeft het jonge Laatvliegermeisje van mij de naam “SUSAN” gekregen.

Thuisgekomen heb ik vleermuis Susan suikerwater te drinken gegeven met de hoop dat ze zou opknappen. Ik heb haar tussen twee dekentjes op een warme kruik gelegd, deze kruik enkele malen in de nacht vervangen. De volgende morgen was Susan niet actiever geworden en nog veel te koud, ik heb haar nog handwarme geitenmelk gegeven, maar daar knapte zij ook niet van op.

Ik vreesde het ergste en heb de hulp ingeroepen van een specialist op dit gebied Antoinette van Wilgen.

Antoinette leidt al jaren een opvangcentrum voor gewonde en zieke vleermuizen te Oss. Na overleg met haar heb ik vleermuis Susan naar Oss gebracht.

Susan blijkt ondervoed te zijn, heeft last van bloedluizen en heeft ook nog een akelige verkoudheid. Na overleg met de dierenarts gaf Antoinette haar antibiotica, hier knapte ze langzaam van op. Antoinette is voor mij een VLEERMUISFLUISTERAAR, ziet aan de kleinste bewegingen en gedrag van een vleermuis hoe deze eraan toe is, voelt per individu het verschil in karakter aan en weet zo de hulpbehoevende vleermuis op de juiste manier te benaderen en te verzorgen.

Susan knapt na de verkoudheid goed op, ze heeft al zelfstandig meelwormen opgesmikkeld. Ze wil graag geknuffeld worden en de verleiding om haar te houden is groot zegt Antoinette, maar het doel is haar weer de vrijheid te geven zoals het voor een wild dier behoort.