15-08-2021 Update

Na een lange radiostilte (door persoonlijke omstandigheden) weer enkele nieuwtjes over de kraamkolonie op het Priesterkoor.

-Telemetrie onderzoek 2020/2021

In september 2020 hebben wij 20 Laatvliegers gezenderd met als doel deze te volgen om zo te achterhalen waar ze gaan overwinteren (winterslaap houden) Dit hebben wij in 2017 ook al met 15 Laatvliegers uitgevoerd maar toen gingen de zenders niet zo lang mee. In 2019 zijn er ook 20 Laatvliegers gezenderd maar helaas zijn deze door een technische fabricage fout allen vroegtijdig uit gevallen.
De nu gebruikte zendertjes moesten 163 dagen werken zodat wij bijna de gehele winter periode de beestjes hebben kunnen volgen. Boven verwachting gingen de zendertjes veel langer mee, de eerste stopte na 158 dagen, zij zat de gehele winter op de Horsterweg 55. (kerk).
Laatvlieger nr. 29 was na de 1e dag al niet meer terug te vinden, deze nog geprobeerd met een vliegtuigje te zoeken maar dat is niet gelukt nog wel 2 andere zoek geraakte terug gevonden deze waren met de auto niet uit te peilen. Wat heel bijzonder was dat nr. 29 op 2 mei 2021 weer terug gekeerd was naar de kerk en een dag later is het zendertje na 220 dagen pas uitgevallen.
Dit telemetrisch-onderzoek heeft ons weer meer inzicht gegeven van de overwinteringsplekken van de Laatvlieger. Nu kunnen wij aantonen dat de Laatvlieger (per individu) de spouwmuren van woningen als overwinteringsplek gebruiken.
Hierbij wil ik de bewoners waar een gezenderde Laatvlieger in de spouwmuur aanwezig was bedanken voor hun medewerking, zij zullen een exemplaar van het eind rapport ontvangen.

-Albino Laatvlieger gespot!

De eerste jonge Laatvlieger hebben wij op 19 juni waargenomen, dat is 18 dagen later dan in 2020, dit kan in verband hangen met de slechte voorjaars temperaturen, hier door waren er veel minder insecten voorhanden en de vleermuizen vrouwtjes kunnen zelf bepalen wanneer er een eisprong komt en zich zelf dan kunnen bevruchten, namelijk bij te weinig insecten is er te weinig voedsel om de jongen groot te brengen. Op 17 juli 2021 zijn er 159 invliegende Laatvliegers geteld, dat is minder dan voorgaande jaren.

Maar er is ook bijzonder nieuws te vertellen, tijdens de camera observatie dinsdag 6 juli 2021 om 23.00 uur zagen wij tot onze verbazing een moeder Laatvlieger met een licht kleurig jong ????? PRIMEUR voor Nederland; de eerst genomen foto van een Albino Laatvlieger op het Priesterkoor te Castenray, 24-07-2021 14.14 uur (zie foto 1)
PRIMEUR TWEE voor Nederland; op 12-07-2021 om 08.11 uur zagen wij vier witte voetjes (ver uit elkaar) van vermoedelijk 2 albino jongen. (op de foto zeer moeilijk te zien, geen afbeelding)
Een heeft de naam Bina gekregen (donker op de rug en zwarten oren) de tweede hebben we A2 genoemd (meer egale witte kleur en lichte oren)
De foto’s zijn met infrarood camera’s genomen, deze kunnen geen rode kleur onderscheiden, om dit te kunnen bevestigen of het albino’s zijn moeten wij eerst de zolder op om te controleren of de ogen ook daadwerkelijk rood kleurig zijn.
Maandag 26 juli zagen wij een van de twee kleur afwijkende jonge lvl op een bereikbare plek hangen. Wij: Paul van Hoof, Jaimy Jeucken en Jan Jeucken zijn toen na 22.00 uur met de verplichte beschermingen middelen (mondneuskapje handschoenen (leren) de zolder op gegaan en hebben haar kunnen vangen. Hierbij hebben we kunnen bepalen dat de Laatvlieger inderdaad rode ogen heeft maar niet een compleet witte huid. (Foto 2) 
Dit is zeer bijzonder omdat het dan geen echte "Albino" is, ze is niet compleet wit. Echter bij andere verkleuringen van de huid (Leucisme, Piebaldisme) komen geen rode ogen voor. Die weet wat het is mag het zeggen!
Verdere foto's staan bij Fotowerk

Wordt vervolgd…

Foto 1: A2 duidelijk in beeld op de infrarood camera

Foto 1: A2 duidelijk in beeld op de infrarood camera

Foto 2: Bina in kleur! (Foto Jaimy Jeucken)

Foto 2: Bina in kleur! (Foto Jaimy Jeucken)

10-10-2020 Start telemetrie onderzoek

In het najaar van 2020 tot februari 2021 wordt er weer een telemetrisch onderzoek uitgevoerd met als doel te weten te komen waar de Laatvliegers tijdens de winterperiode verblijven. Hiervoor is een flayer gemaakt met verdere informatie.

Deze flayer wordt aan de bewoners uitgerijkt waar een gezenderde Laatvlieger wordt aan getroffen.
Zie flayer.

Flyer telemtrie 1

Flyer telemtrie 1

Flyer telemtrie 2

Flyer telemtrie 2

10-10-2020 Zeer unieken beelden van een Laatvlieger paring

Het is weer de paringstijd voor de Laatvliegers. Hier boven is in veel detail te zien hoe ze paren. Dit soort beelden zijn nog nooit op deze manier genomen van de Laatvlieger.

28-8-2020 De weg van een gewonde vleermuis

Laatst hadden we via de camera's een gewonde vleermuis op de kerkzolder gezien en hebben haar opgehaald, en de naam Zenna gegeven. Dit is niet de eerste keer dat we een gewonde vleermuis ontdekken en dan meenemen voor te verzorgen, de vorige was Susan een jonge Laatvlieger.  Zenna is een volwassen dier die een jong gezoogd heeft. Maar dit doen wij zeker niet alleen!

In Oss is een Vleermuisfluisteraar Antoinette van Wilgen die een vleermuis opvang in haar eigen huis heeft. Antoinette en haar vrijwilligers behandelen en verzorgen gewonde en zwakke vleermuizen.Wij hebben Zenna daar naar toe gebracht zodat ze verzorgt kon worden. Daar waren ook nog 2 anderen Laatvliegers die zorg nodig hadden. Na dat ze weken door Antoinette waren verzorgt en voldoende op krachten waren gekomen, gingen ze naar een andere vleermuisvriend.

Carlo Wijnen is de persoon die de vleermuizen laat oefenen met vliegen. Hij heeft een mooie oefenkooi waar de vleermuizen in mogen leren vliegen en hij ze kan observeren of ze voldoende kunnen vliegen zodat ze vrijgelaten kunnen worden. Carlo is een lid van Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant.

De 2 Laatvliegers samen met Zenna gingen naar Carlo en hij heeft deze groep weer de vliegkunsten laten beoefenen.

Na dat Carlo ze had goedgekeurd was het tijd om ze los te laten. Carlo had gezien hoe de 2 Laatvliegers en Zenna bij elkaar kropen in een vleermuiskast die in de oefenkooi hing. Hierdoor hadden wij besloten om ze samen uit te zetten op de kerkzolder te Castenray. Zenna was al bekend met deze omgeving en de andere 2 zullen hopelijk snel wennen.

Hier onder enkele foto's hoe wij samen de Laatvliegers hebben los gelaten.

Met veel dank aan Antoinette en Carlo !

Carlo haalt de eerste Laatvlieger uit de transportbak

Carlo haalt de eerste Laatvlieger uit de transportbak

Carlo laat de tweede Laatvlieger los op de kerkzolder

Carlo laat de tweede Laatvlieger los op de kerkzolder

Hier laat ik Zenna weer op haar vertrouwde verblijf los

Hier laat ik Zenna weer op haar vertrouwde verblijf los

28-8-2020 Geen nacht van de vleermuis

De geplande “Nacht van de Vleermuis” die het IVN Geysteren -Venray samen met de Stichting de Laatvlieger al enkele jaren heeft georganiseerd heeft i.v.m. de Corona-crisis dit jaar niet kunnen plaats vinden. Deze was normaal in Castenray.

Voorheen starten wij deze avond in de WIS (buurthuis naast de kerk) met algemene informatie over de in Nederland voor komende vleermuizen met een PowerPoint presentatie.

Tevens hadden wij directe beelden van de kerkzolder, hier konden wij zien hoe de Laatvlieger zich verzamelden bij de In- en uitvliegopeningen om te gaan foerageren (eten)

De bezoekers kregen ook uitleg hoe een Batdetector werkt (deze zet de voor ons mensen niet hoorbare hoge roepen van een vleermuis om in een hoorbaar geluid) Als de Laatvlieger gingen uitvliegen kregen de jeugdigen een detector mee en gingen wij naar buiten om de uitvliegende Laatvliegers te tellen en naar de fascinerende geluiden die de laatvlieger voor en tijdens het uitvliegen roepen te luisteren.

Nadat alle Laatvliegers uit eten waren gegaan gingen wij met de auto naar Horst, hier zijn enkele grote vijvers gelegen in de Moelbaerebos.

Hier kunnen ook andere soorten vleermuizen zitten bv de Watervleermuis, Gewonedwergvleermuis, Ruigevleermuis en de Rossevleermuis.

Mooi is dan te horen en zien hoe de Watervleermuis 20 cm boven het wateroppervlakte naar insecten aan het jagen is.

Maar helaas ging het dit jaar niet door i.v.m. Corona.

Voor de Geïnteresseerde wordt de 'Nacht van de vleermuis'  weer gehouden op de laatste vrijdag van augustus volgend jaar (27-8-2021) te Castenray.

14-06-2020 Laatvlieger vliegt weer de baringstijd in

Deze maand zijn de Laatvliegers weer vol op bezig met bevallen. Dit betekend dus dat we ze weer 24/7 in de gaten moeten houden voor interessant en belangrijke waarnemingen. Een van deze is nu te zien bij Filmpjes. 

We hebben waargenomen dat een moeder één jong onder de vleugel neemt en daar laat drinken, dan komt een tweede jong die kruipt onder de andere vleugel en gaat ook drinken. De moeder ruikt aan het tweede jong en laat dit jong toe. Normaal laat een moeder een niet eigen jong niet drinken bij haar. Vraagstelling: Is dit tweede jong ook van haar of is dit een melk dief en gedoogd ze dat? Ze gaat wel met beide jongen naar de verborgen rustplek. Dit is ook te zien bij de Filmpjes.

Zal de aankomende weken met spanning kijken of er een moeder is met onder elke vleugel een jong, dan kunnen we spreken van een tweeling wat zeer zeldzaam is bij de Laatvlieger.

25-05-2020 Laatvlieger weer in het nieuws bij de limburger.nl

Foto Mara van den Oetelaar

Foto Mara van den Oetelaar

17-03-2020 Bijzondere waarneming (a)sociaal gedrag

De laatste Laatvliegers die de zolder bezochten waren mannetjes, die op zoek waren naar een parings partner. Deze waren nog niet aanwezig. Het eerste vrouwtje kwam op 10 maart binnen. Het mannetje trof deze pittige dame in de nacht van 17 maart. Hoe dit afloopt zie video beelden bij de Filmpjes

10.000 Bezoekers, Bedankt!

De website heeft een bezoekers aantal bereikt van >10.000! We willen u bedanken voor uw continue intressen in de Laatvlieger op de kerkzolder in Castenray. We proberen u zoveel mogenlijk op te hoogte te houden van deze bijzondere Vleermuissoort de Laatvlieger. Nog maals bedankt en tot het volgende bericht.

Eerste Laatvlieger van het nieuwe seizoen!

10 maart 2020

De 1e waarneming van een Laatvlieger vrouwtje. (Ingang Priesterkoor aan de zuidzijde in/uit nr. 9)   Zij kwam binnen zonder aarzelen en ging nabij de ingang zich gelijk wassen wat betekent dat zij zich op haar gemak voelde.
In deze periode kwamen er ook nog enkele mannetjes heel schichtig in en uit op zoek naar een vrouwtje, deze mannetjes hebben geen tijd zich te wassen te druk met zoeken naar een vrouwtje die nog bereid is om te paren.

Ook op het Middenschip van de kerk (in/uit nr. 10) al enkele waarnemingen van Grootoren.
Het viel op dat deze Grootoren vaker en eerder dan de Laatvlieger actief waren, vermoed dat het mannetjes zijn. Deze ruiken veel aan de vliegopening of zij naar vrouwtjes roepen is niet te zien omdat de Grootoren d.m.v. de neus roepen.
Wil bij deze in en uit vliegopening ook een Bat-detector plaatsen om zo de sociale roepen vast te leggen.

Eerste vrouwtje bij kiekeboêk

Eerste vrouwtje bij kiekeboêk

Update 10-12-19

10-12-19
Er zijn nu geen activiteiten op zolder te zien. De laatste waargenomen Laatvliegers verlieten de kerkzolder of gingen een winterplek op de zolder zoeken. Wel kwam er af en toe een koolmees de zolder binnen opzoek naar insecten, hij bleef wel nabij de in/uitvlieg opening omdat alleen daar daglicht de zolder binnen komt (zie foto).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb het laatste half jaar maandelijks uitwerpselen onder een vaste hangplek verzameld. Deze gaan naar ecoloog Rienk Noordhuis, hij gaat onderzoeken welke insectenresten er in de uitwerpselen van de Laatvlieger aanwezig zijn om zo het dieet (voedsel aanbod) te kunnen bepalen. Wordt vervolgd...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Verder hebben wij de uitwerpselen verzameld in de Sint-Antonius en Nicolaaskapel te Groeningen, hier is ook een laatvlieger kraamkolonie op zolder aanwezig. Deze keutels worden door Robalab Deurne naar de mestwaarde onderzocht, NPK waarde.

Met een NPK-waarde wordt aangeduid wat de hoeveelheid in massaprocenten is van drie belangrijke voedingsstoffen in plantenvoeding:

de N staat voor stikstof. Stikstof is nodig voor de groei van een plant.

de P staat voor fosfor. Fosfor bevordert de vorming van wortels en ontwikkeling van knoppen en bloemen.

de K staat voor kalium. Kalium zorgt voor een sterke plant, verbetert de weerstand en beschermt een plant tegen infecties.
(Bron: plagorn.com)

De uitwerpselen bestaan voornamelijk uit insectenresten (vleugels en schildjes). Dit bestaat uit chitine en heeft vermoedelijk geen mestwaarde. Het onderzoek zal hier definitief uitkomst over geven. 
Wordt vervolgd...

Laatvliegers naar winterslaap

27-10-2019

De winter nadert, de meeste laatvliegers zijn naar hun winterverblijf vertrokken. Er zijn er nu nog maar enkele aanwezig, hiervan gaan er al in torpor (een toestand van verminderde fysiologische activiteit). Nu is bijna de tijd aangebroken om de geplande werkzaamheden te gaan uitvoeren: onderhoud/schoonmaak camera systeem, het telpoort systeem aanpassen, uitbreiden met meerdere tempratuur-meters en een regen hoeveelheidsmeter plaatsen. Ook nog het stofvrij maken van de balken en algemeene schoonmaak van de zolder. genoeg te doen dus voordat dat de laatvliegers weer binnen komen vliegen.


Wordt vervolgd.

Zoönose onderzoek bij de Laatvliegers

Ook dit jaar doen we mee aan het zoönose onderzoek (Rabius) bij vleermuizen.

In overleg met Lineke Begeman van het Erasmus MC ziekenhuis te Rotterdam wordt dit onderzoek uitgebreid met een ander project. De doelstelling van dit project is om kennis te vergaren over vleermuizen in Nederland als een bron van op mens overdraagbare (zoönotische) virusinfecties.
Voor dit onderzoek hebben wij 40 keutels verzameld, elke keutel apart in een monsterbuisje met fixeervloeistof gestopt
, ook hebben we 10 jonge Laatvliegers op hun neus geswabt, omdat moeders vaak met hun jongen doen "neuze" (met de neuzen tegen elkaar wrijven) en er een vermoede is dat daarmee de virusen worden overgebracht. De swabs en keutels zijn samen opgestuurd voor verder onderzoek. 
De verkregen kennis zal bijdragen aan verbetering van het voorkómen van de overdracht van virusinfecties van vleermuis op mens en zal bijdragen aan bescherming van vleermuizen.

De keutel opvang is om 22:04 geplaatst (nadat alle volwassen dieren foerageren zijn gegaan), anderhalf uur later zijn er al enkele keutels te zien. De volgende dag om 10:56 (binnen 12 uur na het plaatsen) zijn we begonnen met de uitwerpselen te verzamelen.

22:04 installatie uitwerpselen opvang

22:04 installatie uitwerpselen opvang

00:29 De eerste keutels zijn al te zien

00:29 De eerste keutels zijn al te zien

10:55 Aankomst voor verzamelen uitwerpselen (binnen 12 uur)

10:55 Aankomst voor verzamelen uitwerpselen (binnen 12 uur)

10:56 begin verzamelen uitwerpselen samen met Jaimy

10:56 begin verzamelen uitwerpselen samen met Jaimy

Uitzonderlijke hoge temperaturen op de kraamkamer

Wij hadden het niet alleen warm deze zomer, de laatvliegers ook. In de kraamkamer werd het op 24/07/2019 gemakkelijk 40°C op gemidelde hoogte toen het buiten 35°C was. Het dak aan de zuidzijde net boven de muurplaat was de tempratuur maar liefsts 55°C en in de nok 63°C. De camera die in de nok hangt was 71°C, gelukkig bleef hij goed functioneren. 
De Laatvliegers zochten verkoeling op plekken waar ze normaal niet verblijven zoals tussen de voegen van de tussenmuur, en helemaal onderin op de gewelven aan de noordzijde achter een steen. Daar was het nog 47°C.

2 dagen eerder kroop een Laatvlieger voor verkoeling in de voegen van de tussenmuur

2 dagen eerder kroop een Laatvlieger voor verkoeling in de voegen van de tussenmuur

Een Laatvlieger achter een steen boven op de gewelven tegen noorder-buitenmuur

Een Laatvlieger achter een steen boven op de gewelven tegen noorder-buitenmuur

Hier hangen ze normaal nooit (muur-noordzijde) maar vanwegen de warmte zoeken ze koelere plekken op.

Hier hangen ze normaal nooit (muur-noordzijde) maar vanwegen de warmte zoeken ze koelere plekken op.

Henk ariveert met de hoogwerker

Henk ariveert met de hoogwerker

Dinsdag 25 juni 2019 hebben wij 2 buitencamera's geplaatst.

Met behulp van de hoogwerker van Henk Classens hebben wij aan de oostzijde van het Priesterkoor de 1e camera opgehangen, deze camera gaat het gedrag van de In- en Uitvliegende Laatvliegers vastleggen. Hier zijn 8 In-en Uitvliegopeningen.

Tevens onder de linker 4 openingen een rooster geplaatst, deze is bekleed met vliegengaas om zo een beter grip op de muur te krijgen. Nu lijkt bij landen dat er onvoldoende grip op de muur is en wegvliegen en weer opnieuw proberen, dit lijkt veel op het Zwermgedrag van de andere vlm soorten bij zonsopkomst. Kruipen de laatvliegers na de landing meteen naar binnen dan is er vermoedelijk geen spraken van Zwermgedrag.

De 2e camera hangt aan de zuidzijde voor de in- en uitvliegopening nr. 9

Hier heb ik al waargenomen dat er ergens nog een route moet zijn van de zolder naar uitgang 9 (via bovenzijde van tussenmuur) Als ik de beelden bekijk tel ik buiten meer invliegers dan binnen? Deze gaan dan ook niet door de Telpoort en de Kiekeboêkcamera.

Foto's Piet Driessen, Dank aan Piet, Henk, Lou en Jaimy voor de hulp.

De 1ste buiten-camera Oost

De 1ste buiten-camera Oost

De 2de buiten-camera Zuid

De 2de buiten-camera Zuid

Het constructie team

Het constructie team

View camera buiten-oost

View camera buiten-oost

View camera buiten-zuid

View camera buiten-zuid

Eerste Laatvlieger jong geboren.

Op 7 Juni is het eerste jong van 2019 geboren. Dit wordt mooi geviert met beschuit met (vleer)muisjes. 12 uur na de geboorte verlaat moeder het jong om te gaan foerageren (zie foto net voor vertrek). Bij de laatvlieger vliegt het jong niet mee uit foerageren. Die dag zijn er nog 2 anderen jongen geboren.

Mannetje gespot Kiekeboêk!

Op 1 Juni is het eerste mannetje op de kraamkamer waargenomen. Het is vermoedelijk een onvolwassen mannnetje van vorig jaar, deze wordt nog door de vrouwtjes gedoogd (nader onderzoek volgt). bijzondeheid is de beschadeging aan zijn rechter oor.

Nieuwe camera opstelling 20-05-2019

Inmiddels is er een telpoort systeem geinstalleerd

Vorige maand is door Karl Kugelschafter (owner firma ChiroTEC) bij alle in en uitvliegopeningen een telpoort geinstalleerd. Met dit systeem kunnen we het in en uitvlieggedrag van de laatvlieger vast leggen. Hier zitten ook 2 hygrovoelers en 6 temperatuurvoelers bij, daar kunnen we hopelijk mee aangeven waarom de vleermuizen overdag van hangplek wisselen. Dit onderzoek duurt 3 jaar. Bij waarneming dat Laatvliegers reeds na enkele uren van foerageren weer terug keren op de zolder, moet het Nederlandse Vleermuisprotocol aangepast worden, wat betreft "ochtendronde" van voorkomen Laatvliegers. 

Nieuwe camera opstelling met de naam Kiekeboêk (kijken naar de buik).

De functie van deze opstelling is het bekijken van de buik. Het doel is om het geslacht van de vleermuis te bepalen. We kijken dan of vrouwtjes, zogende vrouwtjes, mannetjes of onvolwassen mannetjes op de zolder vertoeven. men denkt nu namelijk dat er geen mannetjes op de kraamkamer gedoogd worden. Bij toch aantreffen van mannetjes zal het voortplantings percentage hoger worden. De laatvlieger (vermoedelijk vrouwtje) in het filmpje kwam om 19:20 naar binnen na dat zei langere tijd achter het boeiboord (aan de zonzijden) heeft gehangen. Het trillen is een verschijnsel van als zei zich aan het opwarmen is.

Er is weer gewerkt

Dinsdag 12 februari 2019 hebben wij de bedrading voor de telpoorten, die bij de in/uitvlieg openingen komen geplaatst. Op naar de volgende stap (het aansluiten hiervan)